Waar het gaat om het leren schrijven op hoog niveau, zijn er verschillende manieren waarop je dit kan aanpakken. De ene specialist zal je aanraden om zo min mogelijk naar teksten van anderen te kijken. Terwijl de ander je juist aanraadt om vooral veel op te steken van hoe de grote meesters van weleer het aanpakten. Vooral waar het gaat om het maken van keuzes op het gebied van tekst is hier natuurlijk ook veel voor te zeggen. Het is bijvoorbeeld interessant om eens te bekijken wat je kan leren van iemand als Wim Kan.

Niet alles alleen willen doen

Als je iets kan leren van Wim Kan, dan is het wel dat je niet alles alleen hoeft te doen. Het kan bijvoorbeeld heel aantrekkelijk zijn om een assistent erbij te betrekken die je kan helpen. De familie Ruhl nam deze taak op zich voor Kan. Ook jij kan hier het nodige aan hebben. Het is fijn om te kunnen sparren over dat wat je maakt. Alleen op die manier kan je ervoor zorgen dat je het beste uit jezelf en uit je teksten haalt. Wie wil schrijven zal er dan ook alles in moeten stoppen. Alleen zo werkt het.

Blijf jezelf ontwikkelen

Wat je ook kan leren van Kan, is dat het altijd goed is om je te blijven ontwikkelen. Dit kan je op heel veel manieren doen. Zelfs onder de moeilijkste omstandigheden. Dat deed Wim Kan bijvoorbeeld toen hij opgesloten zat in een kamp in Nederlands-Indië. Daar hield hij dagboeken bij. Dankzij F Ruhl zijn die later openbaar geworden. Door zelfs op deze manier met tekst en schrijven bezig te blijven heeft veel ontwikkeling plaatsgevonden. De kans dat je in een vergelijkbare positie komt, is natuurlijk niet groot. Wel leer je ervan dat schrijven altijd van waarde is.

Veel blijven werken

Ook waar het gaat om meer vaardigheid in het schrijven te krijgen kan je hier veel van leren. Zo is het bijvoorbeeld van belang om veel te blijven werken. Juist door voortdurend met het werken bezig te blijven kan je meer en meer met je talenten doen. Dit is belangrijk. Veel mensen geven tegenwoordig al snel op. Terwijl juist het doorzetten van belang is om beter te worden en de top te bereiken in wat je doet. Dit is zeker het geval wanneer je kijkt naar de loopbaan van één van de grote drie van na de Tweede Wereldoorlog.

Overal inspiratie uit halen

Tot slot is een belangrijke les ook dat je overal inspiratie uit kunt halen. Kan was een voorloper met het geven van oudejaarsconferences. Tegenwoordig kent iedereen deze cabaretvoorstellingen. Elke ster wil tegenwoordig graag de plek voor oudjaar hebben. Sommigen danken er zelfs al hun bekendheid en status aan. Het is dan wel belangrijk dat je de dingen die om je heen gebeuren weet aan te grijpen om die te vormen tot een bepaalde vorm van kunst. Dit is een vaardigheid waar je veel mee kunt, mits je er de tijd in wilt steken om het te leren.

You may also like

Leave a reply

More in Lifestyle