In de laatste jaren wordt Slovenië een steeds populairder vakantieland. En dat is eigenlijk ook niet zo gek, want Slovenië heeft veel te bieden én is prima te reizen vanuit Nederland. Maar, wat valt er dan eigenlijk te doen en te zien wanneer je in dit land bent? Wij hebben het voor je uitgevogeld en zetten hieronder de tofste bezienswaardigheden voor je op een rij.

Reis rond door Slovenië

Slovenië is een prachtig land om heel wat dagen in te spenderen. Het is daarom ook een aanrader om een rondreis Slovenië te doen. Binnen twee weken kun je ongeveer alle hoogtepunten hebben gezien, maar bepaal vooral je eigen tempo. Je kunt ook zelf de route bepalen, maar de onderstaande bezienswaardigheden kunnen je misschien een beeld geven van wat je gezien móet hebben.

1. Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, is een stad waar je even teruggaat in de tijd. Zo zie je een middeleeuws kasteel – vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht – en meerdere historische gebouwen. Ook al is het niet een hele grote stad, het is wel een aanrader om hier even een dagje rond te struinen. Loop ook eens over de bruggen en bezoek de Sint-Nikolaaskathedraal. Strijk vervolgens neer op een van de terrasjes en geniet van de rust om je heen.

2. Meer van Bled

Men zegt dat het meer van Bled het mooiste meer is van Slovenië. En daar kom je natuurlijk maar op een manier achter: door het meer daadwerkelijk te bezoeken. Het meer heeft iets idyllisch, want in het midden van het meer bevindt zich nog een piepklein eilandje met daarop een kerktoren. Veel toeristen komen op deze hotspot af, vooral in het hoogseizoen. Maar dat betekent niet dat je dit plekje niet moet bezoeken. Het is namelijk écht wel een aanrader, net als het plaatsje Bled zelf. Je kunt ook het kasteel van Bled bezoeken en vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het meer. En wandelliefhebbers opgelet: je kunt ook wandelen rond het meer. Daar doe je zo’n twee en een half uur over.

3. Meer van Bohinj

Het grootste én diepste meer van Slovenië is het meer van Bohinj. Dit meer is ongeveer op dertig minuten verwijderd van het meer van Bled. Het meer van Bohinj is een waar plaatje om te zien. Het ligt ook in de Bohinj Vallei en deels in het natuurgebied Triglav National Park. Dat zegt al genoeg over de schoonheid van het meer, toch? Het is daarom zeker de moeite waard om het meer eens met eigen ogen te zien. Het meer is volledig omringd door bossen. Er is geen stadje te bekennen, waardoor je optimaal kunt genieten van de natuur. Bovendien kun je in dit meer prima zwemmen.

4. De Vintgar-kloof

Ook al zo’n pareltje van Slovenië: de Vintgar-kloof. Deze hotspot ligt in de buurt van het Bled-meer, waar je ook goed kunt wandelen. De wandelroute is niet lang: maar 1,6 kilometer. Hierdoor is de wandelroute uitermate geschikt om met kids te wandelen. Onderweg kom je mooie watervallen tegen en zie je de rivier de Radovna. Tijdens de wandeling moet je over bruggen lopen en houten paden. Het eindpunt is bij de waterval Sum, en vervolgens moet je dezelfde route weer teruglopen.

5. Postojna-grotten

In Slovenië zijn er wel duizenden grotten te vinden. Helaas kun je ze niet allemaal bezoeken, maar de grotten van Postojna wél. Deze grotten zijn een grote bezienswaardigheid in Slovenië. De grotten zijn ontstaan doordat rivier de Pivka hier stroomde. Uiteindelijk heeft dat tot het grootste druipsteengrottenstelsel ter wereld gevormd van wel twintig kilometer lang. Je kunt dan ook de grotten bezoeken, maar niet volledig. Je kunt ongeveer vijf kilometer van het grottenstelsel zien. Je scheurt het grootste deel van de tour met een treintje door de grotten, en vervolgens loop je nog een stuk.

6. Ga naar de kust

Slovenië heeft geen lange kustlijn. Het is daarom voor mensen die behoefte hebben aan een strandvakantie niet het ultieme vakantieland. Toch is de piepkleine kustlijn van Slovenie – deze is maar vijftig kilometer lang – het bezoeken waard. Aan de kust bevindt zich een stadje genaamd Piran. Dit is een schattige havenstad met veel gekleurde huizen met een opmerkende architectuur. Ook heeft de stad een gezellige boulevard waar je over kunt struinen mét uitzicht op het blauwe water. In deze stad kun je zeker een paar dagen verblijven. Naast Piran heb je ook nog twee andere kuststeden, Portoroz en Koper. Ook dit zijn steden die door veel toeristen worden bezocht.

You may also like

Leave a reply

More in Lifestyle