Iedereen kan een verhaal lezen, maar er zit een verschil tussen iets snel doorlezen en ook echt begrijpen. Voor een studie is het vaak lastig om de context van het verhaal goed te begrijpen. We vergeten vaak de essentie van de tekst. Het is daarom belangrijk om goed te leren hoe je begrijpend kan lezen. Wij hebben een aantal tips voor begrijpend lezen voor je op een rijtje gezet. Je kan zo beter een tekst leren begrijpen. 

Tip 1: Sluit je af voor omgevingsgeluiden

Het is bij begrijpend lezen belangrijk dat je niet afgeleid wordt. Omgevingsgeluiden zorgen ervoor dat je afleiding ervaart en je de tekst nog maar half leest. Geluiden kunnen voor een storende factor zorgen. Probeer er daarom voor te zorgen dat je in een stille ruimte kan lezen. Probeer jezelf desnoods helemaal af te sluiten van storende geluiden.

Tip 2: Maak notities van wat je leest

De beste manier om te begrijpen waar de tekst over gaat is door notities te maken. Door iets op te schrijven onthoud je beter waar het overgaat. Je kan de belangrijke punten in de tekst noteren. Probeer dit zoveel mogelijk met pen en papier te doen. Maak je liever digitaal notities? Dan kan dit natuurlijk ook.

Tip 3: Verdiep je extra in lastige onderdelen

Zijn er stukken van de tekst die je niet goed begrijpt? Het kan geen kwaad om jezelf hier nog meer in te verdiepen. Probeer de onderwerpen waarover je leest eens te Googelen. Soms geeft een andere tekst je meer inzicht over de inhoud van het verhaal. Je leert zo nog meer over de tekst en je kan hier eventueel aantekeningen bij maken. 

Met deze tips kan je begrijpend lezen oefenen. Je zal merken dat je de informatie nog veel beter onthoudt als je van deze tips gebruik maakt. Zo zal de stof beter blijven hangen en dit draagt weer bij aan je studie. 

You may also like

Leave a reply

More in Magazines