LifestyleWonen

Schade aan je huis? 5 tips om het zo snel mogelijk op te lossen

Er staat ons weer een gure winter te wachten. Dat betekent: meer kans op schade in en om je huis, bijvoorbeeld door vorst of ander extreem weer. Maar natuurlijk ligt de kans op brand, inbraak of diefstal ook altijd nog op de loer. Wat te doen als je te maken krijgt met schade aan je woning? We delen 5 handige tips en vertellen wat je opstalverzekering voor je kan betekenen.

1. Meld de schade bij je woonverzekeraar

Bij schade is het zaak dat je dit zo snel mogelijk meldt bij je verzekeraar. Tegenwoordig kun je dit bij alle grote verzekeraars makkelijk online doen. Schrijf helder en gedetailleerd op om wat voor schade het precies gaat en hoe deze ontstaan is. Je verzekeraar zal eerst checken of de schade onder de dekking van je polis valt en je claim daarna zo snel mogelijk verwerken.

Een woonverzekering kan zowel een inboedelverzekering als een opstalverzekering bevatten. Zijn jouw inboedel en opstal niet bij dezelfde verzekeraar verzekerd? Of heb je alleen één van de twee verzekeringen? Dan is het handig om te weten dat alles wat vastzit aan je woning onder de opstalverzekering valt. Denk aan de schoorsteen, de muren en alle andere delen van je huis die je niet kunt verwijderen zonder ze te beschadigen. Schade aan de losse spullen in huis, zoals je meubels en servies, vallen onder je inboedelverzekering.

2. Laat een noodreparatie uitvoeren

Sommige soorten schade, zoals lekkages, moeten zo snel mogelijk worden gerepareerd om verdere schade te beperken. In zo’n geval kan een noodreparatie nodig zijn. Overleg altijd eerst met je verzekeraar voordat je iemand inschakelt om de schade te herstellen. Het kan zijn dat de verzekeraar eerst een eigen expert wil sturen om de schade te beoordelen.

3. Schiet de schade zelf voor

In bepaalde situaties, zoals bij een noodreparatie, kan het nodig zijn om de kosten zelf voor te schieten. Wachten tot de schadevergoeding binnen is, is soms namelijk gewoon geen optie. Wel kan het zijn dat je verzekeraar over een eigen herstelservice beschikt. Als dat zo is, dan handelt je verzekeraar zelf de rekening af en hoef je dus niets voor te schieten.

4. Laat je spullen eerst drogen

Staat je woning helemaal blank? Of zijn er dure spullen of belangrijke documenten nat geworden door waterschade? Dan wil je de schade aan je spullen vast ook zo snel mogelijk laten herstellen. Of misschien overweeg je om alvast wat dingen weg te gooien. Toch is het advies om alles eerst goed te laten drogen. Eenmaal droog kan namelijk blijken dat de spullen helemaal niet beschadigd zijn. Bovendien kun je een mogelijke schadevergoeding mislopen voor de spullen die je hebt weggegooid.

5. Meld inbraak altijd bij de politie

Is er schade aan je woning ontstaan door inbraak? Of zijn er spullen gestolen? Meld dit dan niet alleen bij je verzekeraar, maar ook altijd bij de politie. Zo kan de politie een rapport opstellen. Dit rapport heb je nodig voor je melding bij de verzekeraar.

You may also like

Leave a reply

More in Lifestyle