Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

voor A

Gedicht
profielfoto
14 mei 2015
7 reacties
674 keer gelezen
0
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

 

ezekiel ziet het draaien van het wiel

tussen het ruimteschroot

en niet ontstoken schietgebeden

of flarden van berouw

ontfutseld aan de stervenden

een groot-majoor staat

voor een koor van roestige castraten

met getrokken zijdgeweer

een soldatenhart te vierendelen

gelukkig is het niet van steen

 

drietraps hoog op zolder hoor ik

nog steeds de koe van Jaques van Tol

maar ook de onderzeebootcommandant

die niet meer boven water kwam

Reacties

18-05-2015 14:40
Roop,

inderdaad zijn het beelden die niet naadloos op elkaar aansluiten of zelfs helemaal niet op elkaar aansluiten maar ondanks dat is er een leidmotief of een rode draad zo je wilt en wel een vrije associatie met toevallig al schrijvend na het wiel van ezekiel opgekomen muzikale herinneringen.
18-05-2015 13:52
ik zat maar wat voor me uit te denken, niet specifiek over je gedicht, toevallig hield ik me een paar weken geleden even bezig met van tol. kijkend naar je vorige reactie denk ik dat dit gedicht lijdt onder een teveel aan beeld en informatie. ik zie te veel elementen die ik niet binnen je uitleg kan plaatsen. ezekiel gaat nog, als zijnde de israëlitische profeet, die naar baylon werd gebracht, maar daarna wordt die eerste strofe wel heel erg cryptisch.
16-05-2015 11:26

Tom,

allereerst dank voor je waardering, maar korte verhalen schrijven is niet mijn sterkste kant, bovendien gaat mijn voorkeur uit naar het schrijven van gedichten, alhoewel er voldoende aanzetten zijn tot een nog uit te werken een of meerdere korte verhalen. Momenteel wordt echter mijn tijd geheel in beslag genomen door verschillende dead lines die ik nog wil halen.
15-05-2015 18:13
Roop,

dat komt in het gedicht ook helemaal niet ter sprake, slechts in mijn reactie refereer ik er slechts even aan om zijn rol als leverancier van o.a. holderdebolder we hebben een koe op zolder, een grote viercylinder koe, aboe, aboe, aboe zoals ik mij dat uit de eind vijftiger jaren kan herinneren (destijds gezongen door Cees de Lange)
15-05-2015 17:56
zo eenduidig was dat toch niet bij van tol? hij zat wel bij het nazi-cabaret en draaide zijn hand niet om voor antisemitische teksten, maar als ik me niet vergis bleek hij ook de hele oorlog onderduikers te hebben gehuisvest.
15-05-2015 17:54
Roop,

het is meer een herinnering aan en een vrije bewerking van een gospel, een tophit uit de jaren zestig afgerond met een hulde onder voorbehoud aan een van ´s neerlands meest succesvolle tektsschrijvers van voor de oorlog, tijdens de oorlog (waarin hij de bezetter welgezind was) en van na de oorlog ondanks zijn schrijfverbod.
15-05-2015 17:44
het klinkt voor mij als bladeren op zolder in boeken over de tweede wereldoorlog, de profeet ezechiël, die met de israëlieten door nebukadnezar naar babylonië werd gehaald, versterkt dat idee, maar dat idee wordt dan weer net niet helemaal rond, dus misschien zit ik er wel helemaal naast.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via