Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

verbindingslijn

Gedicht
profielfoto
12 nov 2015
10 reacties
1839 keer gelezen
5
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

 

 

 

 

 

 

het kind volgt nummers, trekt lijnen
woont er als de mens. Stopt zichzelf
diep weg in een wens. ze volgt
nummers, trekt lijnen, ziet de rand van de stad
en ze wacht.

nu is ze gegroeid, hoog
uitgestrekt ver boven hoofden,
in het donker aan de rand van de stad,
straalt verlichting van punt naar punt,
ze volgt de nummers, trekt de lijnen het diepe in,
en ze ziet figuren van de stad.

Reacties

31-08-2017 09:27
Ja, Martine, dat is een passende en mooie interpretatie. Je raakt de kern. Dank voor de reactie.
30-08-2017 16:35
Kort, krachtig. Zoals ik het lees gaat het om de potentie van de ontwikkeling wanneer men verder kijkt, het gehele plaatje ziet, kan zien of durft te zien. Als men verbanden legt en conclusies trekt. Volgt nummers, trekt lijnen. Mooi...
16-11-2015 22:10
Hoi Jan, dat is waar, want het kind is nooit weg, het kijkt in ons, achter de lagen, mee. Het huilt ook, maar de lagen versmoren het geluid en het bereikt vaak niet meer de uitgang... Misschien wat oogvocht, of een brok in de keel.
De lijnen achter ons zijn doorzichtig, de lichtjes worden vager, zodat de verbinding moeilijker terug te vinden is. Bedankt voor de mooie opmerking Jan.
16-11-2015 15:42
Eja,

Ik lees/voel hier een kind dat gegroeid is, maar nog steeds als een kind kijkt, de lijnen volgt de lichtjes telt.

Groet,
15-11-2015 15:31
Tom, de spijker op z'n kop, jouw reactie is scherp als diezelfde spijker, want hier heb je een laag te pakken! Ik ben altijd blij met scherpe lezers, die meestal ook zelf schrijvers zijn. Bedankt.
15-11-2015 11:44
Beste Toon, ik kan je geen ongelijk geven, maar elke poging tot duiding is mij welkom. In de betekenis van poëzie zit een dynamiek, die vele zijpaden in kan slaan, maar toch uiteindelijk weer uit kan komen op dezelfde hoofdweg. Deze dynamiek is voor een groot gedeelte ook afkomstig van de lezer van het gedicht, die automatisch naar betekenis zoekt, zowel bewust als onbewust. Zo krijg je een wisselwerking die zowel plaats vindt in de poëzie als in de “geest” van de lezer. De lezer “verlengt” het gedicht daardoor tot iets wat er niet staat maar er eventueel zou kunnen staan (tussen de regels). Voor mij maakt de duiding van een lezer niets kapot, want het gedicht op zichzelf blijft in dezelfde hoedanigheid bestaan, al is deze wellicht veranderd in de geest van de lezer. De geest (of de hersenen) van de lezer is echter flexibeler dan het gedicht zelf, zodat deze nog bij machte kan zijn om de draad van betekenis terug te koppelen naar het begin, dat dan wel niet meer zo maagdelijk is, want niet vrij meer is van voorkennis, maar toch mogelijk. Ik begrijp wel dat vele duidingen kunnen afleiden van het gedicht zelf, terwijl ook de schrijver te veel kan verklappen. Uiteraard doel ik op mezelf, ik die het niet kan laten om het gedicht alleen aan het woord te laten, en de regel die ik zelf wil hanteren overschrijdt. Mijn mening is dus ambivalent. Toon, bedankt voor het compliment!
14-11-2015 22:31
Mooi.

Het roept van alles bij me op, maar ik waag me bij gedichten meestal liever niet aan duiding, je redeneert zo makkelijk wat kapot, ik laat de taal liever voor wat-ie is.
14-11-2015 18:12
Beste Annemieke, de lijn in dit gedicht, al dan niet zelfgekozen, is ook een treurige lijn, het is een bestaan aan de rand van de samenleving (zowel een zoektocht als dwaling), een aanpassing aan de diepe duisternis die daar heerst. Het is een manier van overleven, maar een manier die ook ten koste gaat van datzelfde leven. Het heeft meerdere facetten: erin opgaan, overstijgend,eraan ten gronde gaan etc. Het kan ook gezien worden als een soort overbruggingsfase. Jouw gevoel gaf een goede duiding van dit gedicht. Bedankt daarvoor.
13-11-2015 18:22
Bedankt Gerard.
13-11-2015 17:52
Intrigerend gegeven.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via