Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Gebruik onderstaande knoppen voor de redactiefuncties.

'Reageer' is voor algemene reactie op het werk.

Klik met de muis op een woord in de laatste versie van de tekst om commentaar over dat deel van de tekst toe te voegen.

Alle commentaarvlaggen kunnen getoond en verborgen worden.

Reageer
Toon commentaarvlaggen

Stad aan zee

Kort verhaal
profielfoto
17 apr 2017
3 reacties
145 keer gelezen
0
Toelichting van de auteur bij deze versie:
Aangepaste versie, rekening houden met de gegeven commentaren. Waarvoor dank.

Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

Ik slenter door de stad, die ik al ken van de schooltijd, alleen en moedeloos. Het weer is grijs, een druppel regen valt en een koude noordwestenwind komt me tegemoet. Terwijl ik aan het stappen ben komen er herinneringen naar onbeantwoorde en vervlogen liefdes in mij op. Het hunkeren naar een onbereikbare meisjes, de eerste kus jaren later en zoveel leuke herinneringen aan evenveel mooie vrouwen. De stad met, een eeuwenoude geschiedenis, brengt dit bij mij teweeg zonder dat ik het kan controleren.

Misschien heeft het te maken met de zilte geur van het zeewater aangebracht door de gure wind. Ik ga sneller stappen en begeef me naar de Venetiaanse Gaanderijen om de tentoonstelling van Kamagurka te gaan bekijken. De dijk lijkt nog te ontwaken, hoewel het al na elf uur moet zijn. Het paasweekend ligt nog te spelen op de maag. Wie zal het zeggen waarom de mensen nog niet buiten aan het komen zijn? Aan de deur gekomen probeer ik binnen te stappen en dan merk ik op dat de expo gesloten is op Paasmaandag, ik keer op mijn stappen terug het stadscentrum in.

Aan de Grote Post, die gelukkig wél open is en waar ik mijn fiets heb achtergelaten, neem ik de trappen en ga naar het cafetaria. Ik bestel een muntthee en neem de krant, die er voor de klanten ter inzage ligt. Een ogenblik overdenk ik hoe het met de wereld gesteld is, maar dan besef ik dat ik in mijn eentje toch geen impact op kan uitoefenen en lees ik verder over het Turkse referendum, de parade in Noord-Korea en de Amstel Goldrace. Daar zit ik dan in een omgebouwd postkantoor in een vergane stad aan zee die bij mij zoveel leuke herinneringen opwekt bij het drinken van een kop thee.

Wat voorheen ooit de ‘Koningin der badsteden’ was is vandaag de dag verworden tot de vuilnisbak van de kust: een eindstation voor vreemdelingen, gelukzoekers en marginalen. Waar vroeger een bloeiende uitgangsbuurt was, komen er nu appartementen en serviceflats voor oudjes. Straks koop ik me zo een serviceflat, de toekomst in gedachten. De tijd heeft altijd gelijk en werkt helend voor hetgeen mensenhanden hebben verricht. Ik drink mijn kop uit een vertrek naar huis. Dag stad aan zee.

Reacties

25-04-2017 13:08
Je gaat naar kamagurka en je denkt aan al die mooie meisjes. probeer daar eens een verrassende link tussen te leggen zodat het verhaaltje toch een beetje body krijgt. De vaststelling dat de expo gesloten is, is dan een mooie metafoor voor al het moois dat aan je neus voorbij is gegaan.
21-04-2017 07:19
Ik ben het helemaal met Jan P eens. Ik zou zoveel mogelijk de woorden 'er' eruit filteren, ze komen heel vaak voor zonder dat ze een functie hebben. De slotwoorden zouden de clue moeten zijn, gaat het stuk over een theetje drinken?
18-04-2017 16:39
Bart Deleyn,

Schrijven is zorgvuldig formuleren. Vandale over Slenteren:
'lang­zaam (veel­al ook doel­loos) wan­de­len, zich lang­zaam lo­pend er­gens naar­toe be­ge­ven.'

De inhoud mag voor mij met meer pit - het blijft nu ondanks de zilte geur en de gure wind, te vriendelijk kabbelen.

Groet,
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via