Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

Slaap dan, lekker ding!

Kort verhaal
profielfoto
01 aug 2011
1 reactie
954 keer gelezen
0
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

Ik sliep, dat was iets goed. Het was nacht en volgens de geruchten zou er morgen een nieuwe dag komen. Daar moest ik wel klaar voor zijn. Mijn ogen waren dicht en mijn mond was open. Ik lag op mijn rechterzijde met mijn gezicht richting muur en mijn rug richting Lizzy. Zij sliep ook, of speelde met het licht dat de maan door het kiertje van gordijn op onze muur projecteerde. Ik wist het niet. Ik sliep en lag met mijn rug in haar richting. Er kon evengoed iemand anders liggen, maar dat kon me niet deren. Ik sliep, dat was iets goed.

“Ik kan niet slapen,” verzuchtte Lizzy, en dus moest ik blijkbaar ook maar terug wakker worden. “Wat is er Lizzy?” vroeg ik haar pseudo geïnteresseerd. “Ik kan niet slapen, gedachten dwalen door mijn hoofd als.” Ze pauzeerde even om na te denken. “Als kakkerlakken vanonder een net opgeraapte houtstronk. Links, rechts, oost, noord, alle kanten. Ik krijg er geen vat op. En ze zijn met zoveel. Ik kan niet slapen!” Lizzy kon niet slapen, en dus ik ook niet. Liefde is samen wakker liggen over metaforische kakkerlakken. Romantiek kan zo esthetisch zijn als zij maar wilt.

“Ik kan niet wakker liggen,” verzuchtte ik, en dus moest Lizzy ook maar in slaap vallen. “Wat is er?” vroeg ze mij pseudo om mij gevend. “Ik kan niet wakker liggen, slaap dwaalt door mijn hoofd als.” Ik pauzeerde even om na te denken. “Als een stalagtiet waar de laatste druppels van afvallen, spattend op de grond. Plits, plets, plats, boem, recht naar beneden. Het is niet tegen te houden. Ik ben op. Ik kan niet wakker liggen.” Maar Lizzy kon niet slapen, en dus ik ook niet. Liefde is samen wakkerliggen over metaforische stalagtieten. Romantiek kan ook ijskoud zijn.

“Ik kan niet slapen,” riep ze nu praktisch uit. “Laat mij gerust,” riep ik terug. “Ik ben aan het dromen. En dat is goed!” “Waarover droom je?” vroeg ze plots heel zacht. “De gekste dingen. Rendieren met reflectoren, zingende muizen, spermabanken voor kikkers, schildpadden met twee koppen. De hele zotte zoo! Ik kan niet wakker liggen!”

“Laten we een compromis sluiten,” zei ze dan. Ik liet mijn hoofd al vallen. Hier geraakte ik niet meer onderuit. “Laten we dagdromen, maar dan ‘s nachts. Met de lichten aan. Dan kan jij dromen en ik wakker liggen.” Ze keek me aan alsof ze dat een echt goed idee vond. Ik vond van niet, maar niet dat dat er toe deed of dat zij daar wakker van zou liggen. Of…

“Laten we een compromis sluiten,” zei ik dan. Haar ogen werden groter. Ik probeerde er onderuit te geraken. “Laten we nachtdromen, maar dan overdag. Met de lichten uit. Dan kan jij dromen en ik slapen.” Het maakte me al lang niet meer uit wat ik of zij of Elio Di Rupo zei, zolang ik maar kon slapen.

“Ach, slaap maar schat. Als ik jouw dromen mag hebben?” deelde ze me mee. Ik gaf haar mijn dromen en stuurde ze in slaap. Daar lag ik dan, alleen. Zonder dromen, zonder hoop, met Lizzy. En dommelde heel langzaam in bij het zien naar mijn droom.

Reacties

26-08-2011 09:38
Soms brengen herhalingen een aangenaam ritme in een tekst, maar als je het te vaak of te nadrukkelijk doet, gaat het storen. Het woordje 'pseudo' viel me bijvoorbeeld de eerste keer al op, en de tweede keer was er echt te veel aan. Ik zou zulke passages iets subtieler laten terugkomen.

Verder vind ik het verhaal wel iets hebben, iets origineels, iets romantisch ook, maar de slordigheden leiden wat af, en dat is jammer. ('Bij het zien naar mijn droom' is toch 'bij het kijken naar mijn droom'?)

Vriendelijke groet,
Zjoris
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via