Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

Ochtendhumeur

Kort verhaal
profielfoto
15 jul 2015
11 reacties
801 keer gelezen
0
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

Het gezin van elf waarin ik opgroeide, vader, moeder, twee zussen en zes broers, had collectief last van een afgrijselijk ochtendhumeur.

              We waren arm en woonden klein.

              Mijn vader had een hekel aan mijn moeder. Mijn moeder was dan wel chagrijnig, zwijgzaam en nors, toch deed ze elke dag trouw het huishouden en de boodschappen.        

              Mijn moeder was lelijk om naar te kijken. Misschien had mijn vader daarom een hekel aan mijn moeder. Maar waarom was hij dan ooit met haar getrouwd? Op foto’s van vroeger was mijn moeder ook al niet om aan te zien, dus dat ze lelijk was had hij ook als jongeman al kunnen weten.

              Mijn moeder had een hekel aan mijn vader. Dat kan ik begrijpen. Hij was te lui om te werken en zich te wassen. Daarom scharrelde hij altijd stinkend in en rond ons huis. Ook was hij meestal dronken. Geen idee waar hij het geld vandaan haalde om zich dag na dag te bezatten, want we hadden het niet breed. Hij kon niet tegen alcohol, dus hij kotste bijna dagelijks de boel onder. Dat kotsen kon in zijn bed gebeuren, aan de ontbijttafel, op het toilet. Net hoe het zijn galaanval uitkwam.

              Dat mijn vader in de ochtend toch met zijn katerkop aan het hoofd van de ontbijttafel plaatsnam, kwam door het feit dat hij elke avond al voor het acht uur journaal bewusteloos naar het ouderlijk bed werd gesleept door mijn oudste broers. Met enige vorm van discipline had zijn aanwezigheid aan de ontbijttafel niets te maken.

              Alle kinderen moesten acht uur ’s morgens de deur uit om naar school te gaan. Mijn moeder stond daarom elke ochtend, half zeven stipt, als eerste op, om de ontbijttafel te dekken en thee te zetten. Daarna marcheerde zij, om exact zeven uur, met een loeiende scheepshoorn aan haar samengeperste lippen, langs de drie twijfelaars op de eerste verdieping, waarin wij negenen de nacht doorbrachten. Ook vader kwam van de herrie bij zijn positieven.

              Omdat iedereen van ons gezin aan dezelfde dagelijkse routine gewend was, hoefde niemand woorden vuil te maken aan de verrichtingen die gedaan moesten worden in het uur tussen opstaan en vertrek.

              Wij moesten ons eerst snel en provisorisch wassen boven de gootsteen. De oudste waste zich eerst, de jongste waste zich als laatste. De oudste hees zich vervolgens als eerste in goedkope en verstelde kleren. De jongste deed dat als laatste.

              Na het aankleden begaf iedereen zich zo snel mogelijk naar de ontbijttafel , in de voorkamer beneden.

              Iedereen had recht op twee boterhammen basterdsuiker en twee boterhammen met tevredenheid. Omdat we geen geld hadden voor boter vingen wij de basterdsuiker, die van de eerste twee boterhammen afviel, op met boterham drie en vier, zodat er van verspilling geen sprake kon zijn. Zwijgend werd een kan lauwe thee rondgedeeld, waarmee iedereen zijn of haar mok vulde. Zodra boterhammen en thee door het voltallige gezin waren verzwolgen, werden tassen ingepakt en jassen aangetrokken.

              Zonder te groeten werd de woning verlaten.

 

 

 

Reacties

22-07-2015 17:58
Aanpassingen doorgevoerd. Nieuwe versie voor je neus. Eeuwig dankbaar.

James Bond
19-07-2015 20:43
@Hi Peter, daar ben ik weer, na mijn omzwervingen. :)
Je beeld, jaren veertig/vijftig, is treffend neergezet en van pure armoede. Geestelijk zowel als materieel. Stel dat je enorme voor hekel weglaat, altijd voor chagrijnig, ontzettend voor lelijk, denk ik dat je woorden meer impact hebben. Door betrachte soberheid. Het kotsverhaal vind ik persoonlijk te breed uitgemeten. Bed, tafel, toilet. Dan gebruik je in de ochtend voor vader en elke ochtend voor moeder versus de ontbijttafel. Op welk moment moet die ontbijttafel er anders staan? En iedereen in de voorlaatste alinea voor boterhammen en iedereen voor thee; too much.
19-07-2015 19:44
@Nynke. Ik begrijp je opmerking nu beter. Twee keer altijd in 1 zin is niet mooi. Ik ga het veranderen. Bedankt.
19-07-2015 08:40
Peter, Ze was dan wel altijd chagrijnig, maar toch deed ze trouw.... vind ik mooier dan Ze was dan wel altijd chagrijnig, maar toch deed ze altijd trouw... Dat bedoelde ik, maar taalkundig kan het natuurlijk allebei. Misschien heb ik iets tegen 'altijd'.
18-07-2015 22:48
@Nynke. Vlaggetje bij "altijd trouw"? "Altijd trouw" is geen pleonasme. Logica volgens Aristoteles
18-07-2015 22:11
Er hoeft niets te zijn
18-07-2015 20:42
Mooi tijdsbeeld. Alleen blijft het ochtendhumeur een beetje op de achtergrond. Niemand zegt wat dus moet het collectief op non-verbale wijze zijn gemoedstoestand kenbaar hebben gemaakt. Dat element heb ik een beetje gemist.
18-07-2015 17:54
@Nynke. An unhappy childhood is a writer's goldmine. Dus wellicht zijn de fictieve kinderen in een fictieve wereld allemaal schrijver geworden onder pseudoniem. Kindje 1: W.F. Hermans, etc. De waarheid die je over hem kent is gelogen, want hij kwam uit het gezin van "Ochtendhumeur".
18-07-2015 17:50
@Tom. Bedankt. Mijn vader, die opgroeide in de jaren veertig en vijftig, kwam uit een groot arbeidersgezin, waarin tijdens het ontbijt niet werd gesproken en er met 3 kinderen in een twijfelaar werd geslapen. Geen alcohol in huis. In zoverre heeft het verhaal deels een wortel in de werkelijkheid.
18-07-2015 10:29
Ach die arme kinderen, ben benieuwd wat er van ze geworden is. Ze zaten in ieder geval wel als één gezin aan de ontbijttafel!
Negen kinderen in drie twijfelaars, passen en meten. Ik heb één vlaggetje gezet.
18-07-2015 09:38
@Tom. Bedankt voor het compliment. Niet autobiografisch. Ik wilde een verhaaltje schrijven in jaren vijftig sfeer, waarin niet werd gesproken.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via