Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Gebruik onderstaande knoppen voor de redactiefuncties.

'Reageer' is voor algemene reactie op het werk.

Klik met de muis op een woord in de laatste versie van de tekst om commentaar over dat deel van de tekst toe te voegen.

Alle commentaarvlaggen kunnen getoond en verborgen worden.

Reageer
Toon commentaarvlaggen

Lisette (I)

Kort verhaal
profielfoto
21 apr 2017
5 reacties
204 keer gelezen
0
Toelichting van de auteur bij deze versie:
Deel I (inleiding) van een kinderverhaal dat ik geschreven heb met kinderen van rond de zes jaar in m'n hoofd. Volgende delen volgen.

Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

 

Ergens, op een berg in Frankrijk, staat een oud, groot huis. Het huis heeft een puntdak en heel veel ramen. Er is zoveel ruimte in het huis dat er wel dertig kinderen in zouden kunnen logeren. Maar de enigen die er wonen zijn Lisette en haar hond Igor.

Lisette is al oud. Niet dertig-oud, niet vijftig-oud, maar liefst ze-ven-tig-oud. Haar mooie witte haren zitten in een knot op haar hoofd. Ze is sterk (doordat ze elke dag hakt hout hakt achter het huis), flink (ze staat elke ochtend om 6 uur op), en superlief. Ze bakt bovendien de beste cakes. 

Sinds haar man Joop overleed, is Igor de hond haar beste vriend. Zoals je vaker ziet bij baasjes en hun honden lijkt Igor op Lisette. Ook hij heeft witte haren en ook hij is sterk en flink. Hij kan natuurlijk geen cakes bakken, maar hij eet ze wel graag op. Elke dag, terwijl de zon onder gaat, lopen ze samen het bergpad af en weer op. Af en toe staan ze stil om van het uitzicht te genieten. Na de wandeling gaan Igor en Lisette gelijk naar bed. Zodra de zon weer opkomt lopen ze opnieuw de berg af en weer op, dan om bij de bakker in het dorp een stokbrood te halen, en een croissantje voor Igor. Zo eindigen en beginnen ze elke dag van het jaar, of het nou regent, zonnig is, of er sneeuw ligt. De lucht, het bos en het uitzicht veranderen altijd mee.

Lisette vindt het leuk om elke nacht in een andere slaapkamer te slapen. De tien slaapkamers in het huis zijn allemaal anders versierd door haar. Zo is er een pony-kamer (Lisette heeft namelijk pony gereden toen ze een klein meisje was).  Er is ook een strandkamer, met schelpjes aan touwtjes en een schilderij van een meeuw aan de muur. Wie houdt er nou niet van de zee? Er is ook nog: een Kerstmis-kamer, een Pipi Langkous-kamer en een bomenkamer. Het maakt eigenlijk niet uit in welke kamer Lisette slaapt. Altijd droomt ze over Joop en de avonturen die ze samen beleefd hebben. Daarom vindt ze het ook niet erg om vroeg naar bed te gaan. Zodra ze slaapt is Joop weer een beetje bij haar.

Igor mist zijn vroegere baasje ook. Daarom slaapt hij elke nacht in de grote camper die naast het huis geparkeerd staat. Die camper was vroeger van Joop. Hij had hem meegenomen uit Amerika toen hij met Lisette in Frankrijk ging wonen. Als ze met z’n drieën gingen rijden in de camper, zat Igor altijd tussen Joop en Lisette in. Hij zat dan met z’n tong uit z’n bek te genieten van het uitzicht en hun geklets. Zijn kop bewoog hij mee op de rock ‘n roll muziek die Lisette altijd aanzette. Dat is waar Igor over droomt, ‘s nachts als hij slaapt.

Joop is geboren in Duitsland, maar ging in Amerika wonen toen hij 18 was. Hij wilde in een land wonen dat nóg groter was dan Duitsland. Toen Lisette hem vroeg of hij met haar in Frankrijk op een berg wilde wonen wilde hij dat graag. Hij vond haar zo lief dat hij wel in elk land van de wereld met haar wilde wonen. Maar stiekem was hij wel blij dat ook Frankrijk groter is dan Duitsland.

Behalve de camper had Joop nog iets anders mee genomen uit Amerika. Hij had het destijds goed verstopt in een badkuip die hij had vast geschroefd in de camper. Het is een niet al te grote, maar echte krokodil. Joop is alweer 10 jaar dood, maar de krokodil leeft nog steeds. Hij zwemt rond in de vijver aan de overkant van het huis. De mensen uit het dorp die op hun zondagse wandeling langs de vijver lopen stoten elkaar vaak aan en zeggen: ”Kijk eens naar die boomstam in de vijver: nét een krokodil”! Er is nog nooit iemand geweest die ontdekt heeft dat de krokodil echt is. En gelukkig maar.

Elke avond voordat Lisette naar bed gaat loopt ze naar het raam dat uitkijkt op de vijver en zegt met een glimlach op haar gezicht: “See you later, alligator”!
Wat in het Amerikaans zoiets betekent als: “ Droom maar lekker, krokodil”! 

Reacties

28-04-2017 02:52
Je combineerd goed, hoor. Liefs Alexander.
25-04-2017 12:45
De ingrediënten voor een smakelijk verhaal waar kinderen van zullen kunnen genieten worden op een veelbelovende wijze klaargezet. Ik ben alleen benieuwd of de obsessie van Joop met landen groter dan Duitsland nog een vervolg krijgt.
25-04-2017 10:19
eigenlijk lees ik hoofdzakelijk gedichten op literairwerk. Voor jou maakte ik een uitzondering :)
Het is een inleiding, dus ik weet nog niet goed waar je heen wil. Dat je kan schrijven weet ik al. En van show don`t tell hebben we allemaal wel gehoord, maar soms veeg ik daar ook mijn botten aan. toch (maar misschien is dat omdat het een inleiding is) vind ik hier soms iets te veel tell in terug, zeker als ik denk dat het voor kinderen van rond de 6 jaar bedoeld is. Bijvoorbeeld, Lisette is oud. Misschien is het dan leuker voor de kinderen dit te beschrijven? Ik ben wel benieuwd naar het hele verhaal :)
21-04-2017 20:33
Graag
21-04-2017 19:55
Om voor te lezen? Zie een onschuldig vlaagetje!
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via