Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Gebruik onderstaande knoppen voor de redactiefuncties.

'Reageer' is voor algemene reactie op het werk.

Klik met de muis op een woord in de laatste versie van de tekst om commentaar over dat deel van de tekst toe te voegen.

Alle commentaarvlaggen kunnen getoond en verborgen worden.

Reageer
Toon commentaarvlaggen

lapwerk

Gedicht
profielfoto
31 dec 2010
9 reacties
1051 keer gelezen
0
Toelichting van de auteur bij deze versie:
Uiteindelijk is het deze kale versie geworden met open einde. Uitgevoerd in textiel/schilderwerk op een 14 m lange banier. Deze is geëxposeerd in een grote tuin. Tijdens de expositie mocht elke bezoeker een eigen laatste woord toevoegen en zich zo het gedicht eigen maken. Het is een bijzonder en intensief project geweest.

Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

 

leven is lapwerk

gescheurd versteld gerafeld uitgehaald

opnieuw begonnen opnieuw begonnen opnieuw 

lapwerk leefwerk ...............

Werk is definitief.

Reacties

05-01-2011 21:53
Hoi Eigenwijze Odicht,
Erg leuk om je gedicht zo te zien groeien. Ik heb overigens helemaal geen bezwaar tegen het herhalen van 'opnieuw begonnen', of tegen 'gaten, veel gaten'. Ik zie er de zin wel van in om te benadrukken dat het niet om een paar gaten gaat, maar om een heleboel; een mensenleven hangt toch ook aan elkaar van afscheid en verlies?
05-01-2011 12:17
Het gedicht is intussen geprint en wordt vanmiddag ingelijst voor een kleine expositie. Dank voor jullie hulp. Missachien haal ik de tweede 'gaten' ook nog wel weg, maar aangezien het over het leven gaat vind ik meerdere gaten (die achteraf niet te dichten zijn) wel toepasselijk.
Blijft nog even staan
groet van eigenwijze odicht :D
04-01-2011 19:47
@Philomene: De herhaling is inderdaad wel functioneel, dat had ik onhandig verwoord. In de vorige versie vond ik het alleen een beetje too much. Maar goed dat Odicht het gewoon lekker heeft laten staan, want in deze versie vind ik het inderdaad prima tot zijn recht komen!
04-01-2011 00:08
Hoi! Ik vind het gedicht een stuk beter worden. Dat 'opnieuw begonnen' 3x vond ik juist wel leuk omdat het me doet denken aan het repetitieve dat handwerken ook heeft, ik snap de functie dus wel. (Ik heb sinds de Kerstdagen een kleine obsessie met haken ontwikkeld, dus ik kan me er goed in inleven ;-)). Misschien zou je 'veel gaten' nog weg kunnen laten, zie mijn commentaarvlag.
03-01-2011 21:15
toch nog weer stukjes en beetjes weggehaald; ik blijf twijfelen.
03-01-2011 19:04
Helen dankjewel. Wat je eerste opmerkingen betreft:
'stukjes en beetjes' kan inderdaad weg, maar vanwege het ritme, het cliché onderwerp en de gelegenheid waarvoor het is gemaakt laat ik het er in. Evenals 'Opnieuw begonnen' x3, dat heeft in dit verband een functie.
'Uniek' vind ik een prachtige afsluiting.

Ik houd van zo uitgebeend mogelijk maar in mijn eigen werk zie ik het niet altijd even helder.
Omdat dit niet persé heel literair-poëtisch hoeft, houd ik het bij deze versie. Dank voor jullie aanwijzingen.
03-01-2011 15:29
In deze tweede versie zie ik veel verbetering, zoals 'mijn leven' dat nu 'leven' is geworden en daarmee (terecht) is losgekomen van de schrijver. Van mij mag het nog iets strakker en korter, om te voorkomen dat het meer van hetzelfde wordt. Ik heb in de commentaarvlaggen enkele voorstellen gedaan waar iets geschrapt kan worden.
Het beeld van de lappendeken vind ik goed uitgewerkt, maar op zich inderdaad niet zo origineel.
02-01-2011 20:55
Mechteld dank voor je vruchtbaar commentaar. Het cliché lappendeken is een min of meer bewuste keuze vanwege de gelegenheid. Ik liep al een tijd met andere mogelijkheden te spelen, heb nu het een en ander veranderd. Het rommelig geheel meer verbeeld dan genoemd bv. M.i. ook wat minder moraal aan het eind.
02-01-2011 15:30
Wat een toepasselijk gedicht voor de laatste dag van het jaar :-)
Ik vind dit beeld inderdaad algemeen, een lappendeken is geen nieuw beeld voor een mensenleven. Of het je aanspreekt is natuurlijk persoonlijk; ikzelf vind het wel wat aan de clichématige kant, maar ik vind de vorm die je kiest, met de herhalingen, wel goed passen; het gedicht krijgt daardoor iets geïmproviseerds, iets van steeds opnieuw een kleine variatie proberen, net zoals het leven zelf.
Waar ik wel struikelde was de regel 'alles bij elkaar een rommelig geheel'. Wat mij betreft is die te uitleggerig; de regel voegt niets toe wat in de rest van het gedicht niet al op minder directe wijze is verwoord. Schrappen?
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via