Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

Invented traditions

Kort verhaal
profielfoto
16 sep 2016
2 reacties
295 keer gelezen
0
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen


 


Ver weg in de bergen, waar men de voormalige schuilplaats van Albada Jelgersma en de veertig rovers vermoedde bleek ook een versterkt fiasco van de legendarische Romeinse centurion Lancia Aurelia alias de Tank te hebben gestaan. Op zekere dag, die sedertdien tot het collectieve geheugen van de bergbewoners is gaan behoren ontmoetten Albada Jelgersma en Lancia Aurelia elkaar. Veertig rovers versus een honderdman. Het relaas van deze strijd, geheel in asymetrisch proza aan ons overgeleverd door de hoogbejaarde papegaai Rosette, die bij toeval in het het bezit van een linguist aan de universiteit van Harlingen is gekomen. Hans Christiaan, zoals hij heet, nam het verhaal van deze napraatvogel letterlijk en in navolging van Heinrich Schliemann trok hij er op uit met de woorden van de rare avis opgeslagen in zijn dictafoon. Rosette, die vloeiend meerder talen kon imiteren beschikte bovendien over een geheugen dat dat van Funes benaderde. Let wel: nagenoeg absoluut en daarom minder dodelijk dan Borges beschrijft. Een bizar detail is dat Rosette het geheugen van haar overgrootmoeder had geërfd, waarin weer delen van haar moeder waren geïntegreerd. De vogel die aan MPS leed kon op afroep hier uit putten. Dictie en accent maakten duidelijk welk geheugen hij aansprak om ons de geschiedenis die wij alleen uit onbetrouwbare geschreven bronnen kennen van interessante maar ook van schokkende details te voorzien. Helaas is de vogel gevlogen en Hans Christiaan is gestoord teruggekomen van zijn expeditie. Waarschijnlijk als gevolg van het eindeloos afdraaien van het bandje in zijn dictafoon die hij niet meer kon afzetten. Althans zo wordt het een en ander uitgelegd door het personeel in de inrichting waar hij nu zijn dagen sluit. De prognoses over een goede afloop met betrekking tot het mentale welzijn van de taalkundige zijn somber en manen schrijver dezes tot het betrachten van de nodige reserves ten aanzien van eventueel te trekken conclusies. Verificatie is onmogelijk daar de laatste drager van het collectieve geheugen van de bergbewoners dit heeft moeten wissen omdat er geen plaats meer was voor het opslaan van nieuwe indrukken.

 

Maar nu het relaas van de slag geleverd door Albada Jelgersma en Lancia Aurelia zoals wij dat menen te kennen. Conform de etiquette in die dagen mocht de hoogste in rang de eerste klap uitdelen. Een honderdman tegen een aanvoerder van veertig rovers vraagt om toepassing van een speciale verdeelsleutel. Het dilemma dat toepassing van deze sleutel oproept werd ten gunste van Albada Jelgersma beslist. Hij wist hier echter geen voordeel uit te behalen. Meteen na het uitdelen van de eerste klap werd hij omsingeld door Lancia Aurelia en zijn honderd mannen en in de tang genomen. Eén voor één werden de rovers in de pan gehakt en gepekeld en wel aan de laatse antropofagen ten westen van het slagveld aangeboden. Deze waren echter al tot het Christendom en het veganisme bekeerd. Het verder verloop is helaas in nevelen gehuld. Standbeelden werden niet opgericht en slechts een papegaai, voormalig bezit van Sindbad de Zeeman, Grutte Pier of Long John Silver is verantwoordelijk voor wat nu een legende is.

 

Het gaat hier waarschijnlijk om een zogenoemde 'invented tradition' waaraan de geschiedenis zo rijk is en die slechts dient om een volk een glorierijker verleden toe te dichten dan het in werkelijkheid heeft. Neem nu bijvoorbeeld de slag op het Merelveld of het metworstrijden in Langenboom, palingtrekken en ringsteken of het pottelellen in nieuwbouwwijken; het is allemaal bedacht, compleet met vervalste oorkonden en dubieuze stambomen van hen die u zijn voortgegaan in de strijd om de buren in het verderf te storten.Reacties

16-09-2016 15:59
Dank je voor je snelle reactie.
16-09-2016 15:57
Quasi serieus en daardoor lekker dwaas. Mooi idee om een papegaai, befaamd langlever, als geschiedkundige bron te introduceren.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via