Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

Iets met de tandenfee

Kort verhaal
profielfoto
06 nov 2015
6 reacties
560 keer gelezen
3
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

Iets (volledige naam bij de redactie bekend) slaapt zolang haar gezondheid het toelaat op de bank van de kerk waar vroeger het burgemeestersgezin uit Y plaatsnam voor de hoofdmis en het lof. Nadat de laatste gelovige de kerk de rug had toegekeerd en de pastor openlijk zijn liefde had bekend voor de zoon van de huishoudster - een stevige knaap van pakweg achttien jaar maar helaas mentaal lichtelijk geretardeerd - besloten de bittereinders van het dorp het volksgericht in ere te herstellen. Steniging met bal na in Den Dorpsherd te betalen met de opbrengst van de laatste collecte. Een leverancier van bouwmaterialen plaatste een pallet met straatklinkers op het marktplein. De dorpsfanfare blies de wangen bol op een oude hit van Hoes. De huishoudster vroeg aan een bittereinder of er ook genoeg stenen voor haar zoon bijlagen, want vanwege zijn harde kop zou men toch aan een pallet wellicht te weinig kunnen hebben.

Iets is een maagd van de oude school al kwam bij haar nooit een engel langs. Het kinderbed werd al lang geleden aan de vergetelheid prijsgegeven en de herder die op zijn feestschalmei zou spelen is met dwangverpleging uit de roulatie genomen. Van de drie wijzen is er één gebleven om te dubbelen op vijf december. Van een schimmel wil hij niet weten zolang zijn kameel nog doet wat een kameel hoort te doen.

Toen de verschijning van de engel (volledige naam bij de redactie bekend) uitbleef, bleef ook het dorp weg. Lang hadden de bewoners gehoopt op een wonder, eindelijk zou hun dorp op de kaart worden geplaatst! Burgemeester, wethouders en de leden van de raad, de aannemer die de stal wilde bouwen, de boer die een os en een ezel zou leveren, zij allen lieten Iets links liggen. Er waren jonge knullen die een engelenpak aantrokken, oude mannen die hun haar lieten groeien en het aluminiumkleurig lieten verven, mooie bouwdozen met hemelse stemmen, mannen die de herenliefde waren toegedaan en handelsreizigers die hun herendeel duur probeerden te verkopen. Het mag een wonder heten dat Iets bij dit alles maagd is gebleven al beweren kwade tongen anders.

Geen engel, dan ook geen kind, dan maar katten genomen. Lang heeft de caviapolitie een oogje dichtgeknepen. Na de katten kwam de drank die zij zelf stookte en kwam ook de herder die op zijn feestschalmei zou spelen weer eens langs totdat de drank hem greep. Nu slaapt Iets op de bank van de kerk waar vroeger het burgemeesters gezin uit Y plaatsnam voor de hoofdmis en het lof. De kerk is aan de eredienst ontrokken op last van het kerkelijk gezag en aangekocht door de nazaten van P (volledige naam bij de redactie bekend).

Reacties

10-11-2015 13:38
Blijkbaar leidt het geloof in de tandenfee tot erger!
09-11-2015 12:25
Bedankt voor je reactie, het betreft het grote hoofd van haar zoon!
09-11-2015 09:29
Jan, je vlaggetjes zijn verwerkt.
09-11-2015 00:12
Kerstmis buiten de pastor om, dat is natuurlijk vragen om problemen.
Paar vlaggetjes.
08-11-2015 19:41
Dank je Chris, dat zal ik zeer zeker doen!
08-11-2015 19:17
Beste Gerard,

Ik geef toe aan de nagenoeg onbeheersbare drang om na dit rijk gelardeerde dorpssprookje {{{ïe-e-ïet-e-iët-e-ïet-e-iets}}} en www.ietsplusiets.nl ten tonele te voeren. Dit, hoewel noch {{{ïe-e-ïet-e-iët-e-ïet-e-iets}}} zowel als www.ietsplusiets.nl weinig met de Iets van dit rijkgelardeerde dorpssprookje van doen hebben.

Blijft overeind dat zit sprookje zich qua toon en opbouw kan meten met diverse vertellingen van Remco Campert. Steek die pluim maar op de juiste plaats!

Met rijkelijk gelardeerde groeten,

Chris
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via