Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

Ichtus (ΙΧΘΥΣ)

Kort verhaal
profielfoto
11 dec 2016
3 reacties
227 keer gelezen
0
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

 

 

 

 

 

 

Van vissen is veel bekend, ondere andere dat ze leven in het water. Ook heeft men empirisch vastgesteld dat men ze kan eten, maar wel dat men de graat dan op de rand van zijn bord moet leggen. Zo overleed mijn grootvader van vaderskant aan een maag- en darmperforatie toen hij een haring met graat en al naar binnen werkte. Het was tijdens de oorlog en zonder twijfel zal hij honger hebben gehad.

 

Er zijn ook mensen die een of meer vissen in een glazen kom als huisdier hebben, vaak goudkleurig die men goudvissen noemt en die in eindeloze rondjes zelden meer laten zien dan hun rechter- of linkerflank. Het zilvervisje is echter geen visje maar heel iets anders, ook dit zijn huisdieren, al houdt men deze het liefst buiten de deur.

 

Behalve in een glazen kom kan men vissen ook in een zogenaamde visvijver laten zwemmen, tussen badeenden en vaak een hongerige reiger op de rand. Hier kan de Japanse koikarper in alle schoonheid ten onder gaan aan de vraatzucht van die vogel. Viskommen en vijvers hebben als voordeel dat men geen lange reizen naar oorden hoeft te boeken waar snorkels en flippers worden verhuurd om de vis in zijn natuurlijke habitat de stuipen op het lijf te jagen, ook stoort men dan de stropers en dynamietvissers niet.

 

Van vissen is veel bekend, onder andere dat er grote en kleine zijn. Ook zijn er vissen die wel vis worden genoemd maar het niet zijn. De walvis is zo'n vis, de walvis is een zoogdier dat in het water leeft en af en toe zijn kop laat zien om adem te halen. Hij moet wel, al kan het hem fataal worden als er een walvisjager in de buurt is. Of vissen pijn kunnen lijden is wetenschappelijk nog niet vastgesteld, wel weet men dat walvissen heel boos kunnen worden, maar dat zijn dus geen vissen. Ze zwaaien een paar keer met hun staartvin en de walvisjagers moeten zwemmen voor hun leven. Daarna rammen ze met hun zware kop het schip naar de kelder en schrijft een man er een boek over dat nog altijd wordt gelezen.

 

Van vissen is veel bekend, maar van dolfijnen weet men het meest, van haaien veel minder omdat die niet mee willen werken om hun kennis te delen. Dolfijnen hebben hersenen - op zich niet wereldschokkend – en men kan ze kunstjes leren die ze nooit meer vergeten. Managers hebben ontdekt dat het dolfijndenken je leert beter zaken te doen met mensen die hier nog nooit van hebben gehoord.

 

Haringen en sardientjes zwemmen in scholen, ook zitten ze vaak in blik. Kinderen krijgen op school zwemles, dat heeft men van de vissen geleerd. Vroeger toen de mens niet kon zwemmen en als hij of zij in het water terecht kwam werd hij vervuld van spijt en het interesserde hem minder dat hij ook niet vliegen kon. Al lijkt de mens geschapen om te lopen, toch kan het in dergelijke situaties van belang zijn dat men de zwemkunst machtig is, wel trek het veel volk naar de oevers in afwachting van een reddingsbrigadier, die vroeger per fiets werd gewaarschuwd en per fiets op de plekke des onheils arriveerde maar zelden iets meer kon doen dan een lijk op de kant te leggen.

 

Van vissen is veel bekend, zo weet men bijvoorbeeld dat vissen rust geeft. Samen met een vismaat en een leefnet zit de visser aan de kant en verzint verhalen voor het thuisfront over een legendarische snoek die zelfs hem, een ervaren visser, in de luren wist te leggen. Vissen geeft het meeste rust wanneer er geen aas aan het haakje wordt gedaan en de vismaat zijn alcoholconsumptie weet te beperken. Heel anders is het vissen naar complimentjes of achter het net vissen. De mens weet op talloze manieren de vis te verschalken. Zo gebruikt men in Chinese wateren een aalscholver op een hongerdieet en een bandje om zijn hals zodat deze aalscholver de gevangen vis niet kan doorslikken.

 

Uit oude boeken weet men dat visvangsten wonderbaarlijk kunnen zijn. Zo weet men ook dat een zekere Jonas drie dagen in de maag van een grote vis wist te overleven en dat Sint Brandaan zijn ankers liet vallen in de buurt van een eiland, maar dat eiland was een enorme vis die helemaal begroeid was met bomen en struikgewas. Toen Sint Brandaan een vuurtje voor de nacht wilde stoken om hem en zijn metgezellen enig comfort te bieden werd de vis wakker en zwom boos weg. Gelukkig wist het team Brandaan tijdig aan boord van hun scheepje te komen. Massale vissterfte komt voor als er gemorst wordt met rare stofjes waar de vissen niet tegen kunnen.

 

De jong volwassene van heden weet dit allemaal niet meer en de Engelse young adult van heden - opgevoed met fish and chips - al helemaal niet. De Belg daarentegen wel, dankzij paling in het groen.

 

 

 

 

Reacties

13-12-2016 20:55
Dank je, Peter.
13-12-2016 19:11
Erg grappig. Mooie tekst.
13-12-2016 09:34
ΙΧΘΥΣ is Grieks voor vis! Als symbool al in voorchristelijke tijden gebruikt.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via