Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

In het veld met een vogelspotter

Kort verhaal
profielfoto
26 aug 2016
5 reacties
327 keer gelezen
0
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

 

 


 

De vogelspotter kijkt mij aan alsof ik een dwaalgast op een booreiland ben, een vreemde eend in de bijt, als ik hem vraag of hij mij een dag wil gedogen in zijn uitkijkpost tussen roest en kraaiennest en karraderen op hoge palen voor uiver en eiber. Hij vindt echter geen redenen om het niet toe te staan, daar ik weinig gelijkenis vertoon met een vogelverschrikker. Gewapend met veldkijkers, lunchpakket, thermoskannen met koffie, een platvink met oude klare, logboek en potloden, vlakelastiek en calceerpapier, camera's met zoomlenzen, een doos met tweehonderd verschillende lokfluitjes en wat ontspannende lectuur voor als de vogels wegblijven beklimmen wij de steile trap van het vogelkijkhuisje een speciaal voor dit doel getransformeerd ooievaarsnest dan na de laatste geboortegolf leeg is gebleven. Zelf zijn wij gehuld in schutkleuren en dragen op het hoofd een verentooi om geen argwaan te wekken.

 

Boven aangekomen wordt eerst de flacon oude klare aangesproken en vertelt de vogelman op fluisterende toon wat we allemaal kunnen verwachten. Met name veel vogels, een enkele Cessna van de naburige luchthaven, mogelijk een vliegende deur of vliegend hert en zelfs mouches volantes kunnen overkomen of ontsnapte Kaapse tortels uit een goochelshow. Mijn gedachten dwalen af, maar ik ben meteen bij de les zodra hij begint over het bereiden van ortolanen en kwartels, pekingeend en zwaan. Halverwege een recept uit een middeleeuws kookboek dat op internet is te raadplegen hoe men vogels geplukt en wel liet rondlopen in een ring van gloeiende houtskool, totdat zij uitgeput en geroosterd geschikt waren te worden gegegeten vliegt er iets boven onze hoofden dat door de spotter onmiddellijk wordt herkend als een vogel. Tijd en richting worden genoteerd in het logboek. Dat is een vogel hoor ik hem zeggen. Op mijn vraag of deze vogel ook een naam heeft, antwoordt hij dat vogels geen namen krijgen, want eenmaal het nest uit kun je als ouders roepen wat je wilt, maar ze komen nooit meer terug.

 

Zijn kennis over vogels verbaast mij; ook daaraan gerelateerde onderwerpen zijn hem bekend. Het lege nestsyndroom en de late leg, hij heeft het aan den lijve ondervonden, drie koekoeksjongen opgevoed, zijn eigen nest bevuild.

 

Zijn vader die een sijs niet van een drijfsijs wist te onderscheiden. De moeder die door haar man een domme gans werd genoemd, een kloek met haar kuikens in een huis vol tweelingen en wat nakomertjes en alles wist van soepkippen en adellijke hanen had zijn aandacht op vogels gericht toen hij haar tegen de vader had horen zeggen dat hij maar bij een ander moest gaan vogelen als hij zijn ei zo nodig kwijt moest.

 

Trots als een pauw was hij geweest toen hij er een zag vliegen, al beweerde iedereen dat hij er meer zag vliegen dan de samenleving kon verdragen. Mijn hoofd is een vogelkooi, waarin voor al het gevederte een plaats is. Mocht de wereld ooit ontvogeld raken, dan hoef ik slechts mijn hoofd te openen.

 

Tientallen jaren zijn sindsdien verstreken en zijn hoofd moet boordevol zijn en de wereld draait nog steeds, maar de dag dat ik met hem mee ben gegaan, was welbesteed.

 

 

 

 

Reacties

31-08-2016 19:35
Dank je E.J.A., die narrenkap is een goede omschrijving. Bedankt voor het nauwkeurig lezen. De ontbrekende 's' zal alsnog worden geplaatst.
31-08-2016 19:14
Vlag.
31-08-2016 19:10
Een mooi werk, waar je consequent het beeld doorvoert. Onder de "narrenkap" zit een boeiende geschiedenis.
31-08-2016 16:29
De wereld is een vogelkooi zoals je terecht opmerkt. Dank je voor je reactie.
31-08-2016 16:13
Hier wordt met een aantal zaken een milde spot gedreven, niet in de laatste plaats met al die letterlijke en figuurlijke vogels die de wereld bevolken. Dank voor de glimlach die je me hebt bezorgd.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via