Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

Die heerlijke geitenkaas

Gedicht
profielfoto
29 jul 2016
4 reacties
502 keer gelezen
4
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

I
De Syrische man keek verbaasd toe hoe een man met warrig grijs haar zijn huis aan de ketting legde. ‘Ik heb liever niet dat mijn huis wegloopt,’ verklaarde de oudere man. ‘De ogen van mijn vrouw kunnen niet meer tegen daglicht. Ik moet er niet aan denken dat ze ’s avonds in een vreemde buurt een ommetje maakt.’
De Syrische man lachte hartelijk. ‘U gaat fietsen?’ vroeg hij in zijn beste Nederlands.
‘Ja, ik ga naar Terneuzen in Tol,’ antwoordde de andere man. ‘In beide ben ik nooit geweest maar ik heb het altijd op de borden zien staan.’ De man rommelde in zijn rugtas en haalde er een plastic bakje uit. ‘Hier, proef dit. Deze geitenkaas heeft mijn vrouw gemaakt.’
De Syrische man liet een stukje op zijn tong glijden. Het was de meest frisse en romige geitenkaas die hij ooit geproefd had. ‘Hm, lekker,’ zei hij en likte zijn vingers af.

II
Even later blies de wind in het gezicht van de oudere man terwijl hij fanatiek langs rijen populieren trapte. Op een kruispunt voor de dijk hield hij stil. Aan een lantaarnpaal hingen borden die naar allerlei richtingen wezen.
De man voelde paniek. Hij wist niet meer welke kant hij op ging.
Ineens herkende hij de naam “Arnemuiden”. Daar was zijn huis! Vol goede moed fietste de man door de weilanden. Zweet lekte in straaltjes van zijn rug. Hij kon toch zeker niet te laat komen voor het avondeten.

III
In Arnemuiden herkende hij de gebouwen, de straathoeken, de bomen, tot hij de straat in reed waar zijn huis zou moeten staan.
Het was weg.
Er was alleen een zanderige kavel waar een gebogen waterleiding uit omhoog stak.
De man zocht in al zijn zakken naar de sleutel waarmee hij zijn huis aan de ketting had gelegd. Hij keek met afgrijzen naar zijn duim die door een gat in zijn broek naar buiten stak.

IV
Ondertussen belde de Syrische man aan. Hij was benieuwd of de vrouw hem een stuk van die heerlijke geitenkaas kon verkopen. Na herhaaldelijk op het raam kloppen werd er nog niet open gedaan.
De man liep naar de achtertuin. Daar vond hij een touw dat met het ene uiteinde om een jonge eik was geknoopt. Aan het andere einde rustte een stapel botten, mogelijk van een geit.

Reacties

02-08-2016 21:14
Sevichny,

Een kort verhaal in 4 delen, waarbij elk deel op eigen wijze origineel is en de onderlinge samenhang bij mij verwondering oproept. Vooral in IV waarin de Syriër in een andere tijd/dimensie lijkt te leven. Immers in zijn wereld is het huis er nog en is alleen de geit verdwenen. Al met al een dromerig verhaal - mogelijk is de geitenkaas het hallucinerende bindmiddel :)

over dit stukje:
'Op een kruispunt voor de dijk hield hij stil. Aan een lantaarnpaal hingen borden die naar allerlei richtingen wezen.'

Dat kruispunt zie ik niet voor me, meestal is het een weg die haaks staat op de dijk. Misschien zo: Bij een splitsing onderaan de dijk hield hij stil. Aan een lantaarnpaal hingen borden die naar alle richtingen wezen.

'Syrische man' vind ik goed gekozen - de lezer verwacht (weer) een verhaal met dramatisch journaalbeelden, maar nee het gaat over geitenkaas en een mogelijk daarmee samenhangende andere dimensie.
De schrijfstijl is aangenaam, geen opsmuk, gewone woorden in heldere zinnen dragen dit eigenzinnige verhaal.

Groet,
01-08-2016 19:19
@Espunt: Ik heb eerst zitten twijfelen om de functie die de Syrische man vervult door een toerist te laten invullen. Het is iemand die nieuwsgierig is maar niet helemaal alles begrijpt wat de oudere man zegt.

@CP Vincentius: Fijn om te horen dat je mijn schrijven als vlot en spannend beoordeelt. Ik vind mezelf nog steeds zoekende naar een vlotte schrijfstijl voor korte verhalen (heb in langere verhalen het gevoel meer ruimte te mogen nemen om iets te vertellen).

Kennelijk heb ik het tellen in Romeinse cijfers verleerd.
01-08-2016 17:40
In een keer staan daar drie sterren. Je schrijft vlot en spannend, met een goed afgewogen gevoel voor details.

Alles blijkt weg, het huis in Arnmuiden plus de geit van de geitenkaas.

Alleen heb je bij de nummer van de onderlinge stukjes 2x het getal III gebruikt.

Groet,

Chris
29-07-2016 23:59
Een beetje surrealistisch. Heeft het feit dat de man een Syrier is nog een functie in dit verhaal? Of is de andere man ook van buitenlandse origine (zijn vrouw maakt geitenkaas)?
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via