Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

corpsballen zwanenzang

Gedicht
profielfoto
30 sep 2016
4 reacties
298 keer gelezen
0
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

hier ontgroenen wij met harde hand

en schapenscheerdersschaar de groenen

van het platteland en provinciesteden

bankiers- en burgemeesterszonen

toekomstige kamerleden in het kader

van en voor een beter nederland

Reacties

01-10-2016 22:34
Of de waardering voor Mao en zijn rode boekje, kostte wel miljoenen Chinezen het leven.
01-10-2016 20:45
Ik ken Tres nog, zeker. Utrechts Studentencorps. 1962 of daaromtrent. Slecht groentijdjaar. Het gevolg was dat toen ik in 1963, als volksjongen, ging studeren, de zaak op scherp stond. Sterker nog, Marcel van Dam, toen lid van de RK Studentenvereniging Veritas in Utrecht maar ook al handig en geïnteresseerd in de media (het jaar daarvoor had hij zelf in de Installatiecommissie van Veritas gezeten en toen als grap een olifantje van Boltini achterover gedrukt, met medeweten van Boltini uiteraard), diezelfde van Dam dus had handig gebruikgemaakt van de maatschappelijke onrust en de KRO en Veritas zover gekregen de groentijd van 1963 (de mijne dus) te mogen filmen. In 2013 waren wij 50 jaar (ex) Veritijn, niet meer katholiek, en hebben we deze unieke film nog een keer gedraaid. Veel geschreeuw, veel gezang, veel gedoe, en toch na 50 jaar hadden we nog steeds een goed gevoel. Rond 1970 verdween het fenomeen en iedereen was ervan overtuigd dat die ook nooit meer zou tergugkomen. De tijden waren veranderd: we waren van conservatief/rechts ineens allemaal leninist geworden. Begin jaren tachtig werd duidelijk dat Lenin de wijsheid ook niet in pacht had gehad. De economie stortte in en waarempel, daar had je ineens die vermaledijde groentijd weer. De geschiedenis herhaalt zich nooit helemaal, maar wel een beetje. Lenin zal ongetwijfeld ook wel weer eens langskomen. Mensen vergeten nu eenmaal snel en weten vaak ook geen maat te houden. Ouwelullenpraat? Vast wel. Maar als we straks 1000 worden zullen we deze ritmiek (culturele conjunctuurgolven)wat duidelijker gaan herkennen. Soms is het rood en dan weer groen, Herman Finkers wist het al.
01-10-2016 16:29
Je werd wel afgeknepen, maar dat gebeurde met een vanzelfsprekendheid die nauwelijks opviel. Wat mij pas later duidelijk werd (als 17 jarige tekende ik als beroeps bij de marine) wat hiervan de bedoeling was.

Ook in het verleden was er vaak al sprake van excessen bij de ontgroeningsrituelen van de studentencorpora. Herinner jij je nog Tres en de gestikte eerstejaars, die een roetzak over zijn hoofd getrokken kreeg? Justitie oordeelde toen vrij mild - er viel zelfs het woord klassejustie - sindsdien is Tres aanzienlijk gematigder geworden.
01-10-2016 16:03
Ooit was de diensttijd een rite de passage. En reken maar dat je werd afgeknepen. En toen had je niets te kiezen. Nu hebben we alleen nog (of beter weer, het was een tijdje weg) de groentijd. Nogal beperkt. Een maatschappelijke groentijd als je 18 bent, wat dacht je daar van?
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via