Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Gebruik onderstaande knoppen voor de redactiefuncties.

'Reageer' is voor algemene reactie op het werk.

Klik met de muis op een woord in de laatste versie van de tekst om commentaar over dat deel van de tekst toe te voegen.

Alle commentaarvlaggen kunnen getoond en verborgen worden.

Reageer
Toon commentaarvlaggen

Chimera

Gedicht
profielfoto
16 nov 2010
2 reacties
2596 keer gelezen
0
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

ik zie ik zie wat jij niet ziet

en de kleur is

is er niet

 

kleuren vervagen

terwijl illusies ontstaan

weet je

ik was niet

maar ben geweest

Reacties

28-01-2011 23:13
OK, ik kende het woord ook niet, maar 1 hit onder die fantasyshop staat de wikipedia link over de Chimaera uit de Griekse mythologie (nog wat verder naar beneden bij de Engelse wikipedia blijkt de Engelse spelling Chimera te zijn). Een wezen dat is samengesteld uit onderdelen van verschillende dieren; het zien betekende dat er onheil op komst was.

Dit gedicht laat m.i. zien dat illusies bestaan, zoals God bestaat omdat er mensen zijn die erin geloven. Of, meer vanuit het onheil: als je dorp platgebrand is vanwege een god waar jij zelf niet in geloofd, dan weet je dat hij toch bestaat; hij was nooit, maar is wel geweest. Iets dergelijks valt ook over illusies te zeggen, en over de Chimera, over het gevaar dat erin kan schuilen.

Kan natuurlijk zijn dat ik er finaal naast zit, maar zo lees ik het post-google en ik moet zeggen, het valt als een kleinood van een gedicht.
22-11-2010 12:19
Het woord 'chimera' kende ik niet, maar na even googlen kwam ik erachter dat het een fantasyshop is. Dat klopt ook bij de inhoud van je gedicht: je opent met een raadsel, je spreekt later over illusies en over het wel of niet zijn van een kleur en van jezelf. Maar wat wil je er verder mee zeggen? Ik het weet niet goed wat ik er nu als lezer mee zou moeten kunnen.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via