Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Reageren

Reageren en commentaar geven op dit literair werk? Favoriet maken of alle commentaren, reacties en wijzigingen automatisch volgen?

Log dan in.
Zien welk commentaar al gegeven is? Klik dan op 'Toon commentaarvlaggen'

Toon commentaarvlaggen

Cannes

Kort verhaal
profielfoto
05 jun 2013
1 reactie
841 keer gelezen
0
Copyrightkeuze:
Volledig copyright

Werk is leesbaar voor:
iedereen

Cannes


Het was een obscuur klein zaaltje waar experimentele films werden vertoond. Een poster op de deur vermeldde eindexamenfilms van Cinema de Paris. Het Filmfestival van Cannes had zo zijn eigen ‘underground’.
Fons was al slenterend door de straten in een achterafsteegje geraakt en zo stond er in neo-gotisch dat de filmacademie van Amsterdam hier ook een filmpje had draaien. Niet door vaderlandsliefde of nostalgie maar eerder nieuwsgierig, liep hij naar binnen.
Hooguit 25 man zat achterovergeleund te kijken naar een bijna stilstaand beeld van een bleke jongen met een kikker op zijn hoofd. De zaal was gevuld met rook en je kon de geur van marihuana haast snijden. De vrijheidsgeur van de clandestiene handel in verboden genotsmiddelen waar hij dagelijks zijn goed belegde boterham aan verdiende was hem welbekend. Achterin de zaal schoof hij naast een man van zijn eigen leeftijd die enigszins nerveus opkeek, maar na een welgemeend “bonjour” kwam er een glimlach over zijn gezicht. Toen de kikker van het hoofd sprong was de film afgelopen. Niemand klapte en iedereen stond op om de zaal te verlaten. Een bebaarde jongeman ging voor het doek staan en verzocht beleefd aan iedereen nog even te gaan zitten. Er zou een nu een 10 minutenfilm vertoont gaan worden over de hoeren van Marseille. Fons schoof onderuit en wachtte. Het merendeel van de bezoekers plofte terug in het zacht roze pluche. Het zaallicht doofde en ‘Les Fleurs du Mal’ stond er te lezen in stencil lettertype, bibberend als een 8 mm beeld.
De wat zenuwachtige Fransman naast hem stak een jointje naar hem toe. De Fransoos knikte toeschietelijk en hield opmerkelijk lang zijn adem in. Hij knikte nogmaals en drong de flink smeulende peuk haast in Fons handen. Hij blies de vette rook voor hem omhoog en gaf nogmaals te kennen dat Fons het aan moest nemen. Fons stak je sigaret tussen zijn lippen, dacht even aan herpes en andere door mondslijm over te brengen ziektes en zoog diep inhalerend aan de joint.
Het was tijd om eens relaxed naar wat hoeren te gaan kijken.
Tien minuten later en niet veel wijzer geworden dan een wandeling door de roze buurt van Amsterdam, knikte hij naar zijn Franse buurman en verliet de zaal. Buiten verlichtte een zacht neon licht het dode einde van de steeg. Een rond bord met een van binnen brandende lamp gaf het soort bocht aan wat er geschonken werd. ‘Heineken’ had hier ook al zijn angels in de huid van Frankrijk gestoken.
De marihuana had hem dorstig gemaakt. In de hoek van het etablissement zag hij een man voorover hangen boven de toetsen van een witte vleugel. Hij herkende Rachmaninov concert no 3, bestelde een pastis en ging dicht bij de pianospeler zitten.
Het moest hier maar avond worden, dacht hij.

Reacties

05-06-2013 16:34
Going down town with the newest Paul Straathof http://literairwerk.nl/werk/cannes?toonvlaggen=waar&scrollto=253 … You will like it. Not the smoke but the atmosphere!

Ben Zen, Twitter.
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via