Wachtwoord vergeten Registreren
Zoeken
uitgebreid zoeken

Upload

Literair werk uploaden

Lees groeiend werk

Kies:
Sorteer op:

 

 

In de zomer van 1976 liep ik tree voor tree de trap af, op weg naar mijn moeder om haar mijn eerste modelbouwvliegtuig te laten zien. Ik hield het vast aan de vleugeluiteinden en lette op de propeller. Na de laatste tree verwachtte ik er nog een waardoor ik uit evenwicht raakte, ik herstelde me en ging voetje voor voetje verder door de gang

Lees verder

Hoe een waarneming

Subjectief Reden tot UitsluitingKan zijn

Het doet pijnHoe halsenOver anderen   walsen

PijnHoe idiotenZich gedragenAls mallotenZichzelf RekenenTot 'De groten'In het diepste wezenKlein

Het doet pijnOnterecht onrechtDat anderen-niet alleen-vrezen,maar dat ze ook échtDe dupe zijn.CS april 2017

Lees verder
30-04-2017 18:39
Hoe sympathiek de boodschap ook is, door de directheid ligt het er te dik bovenop. Beter is om niet van pijn te spreken, maar het via een indirecte weg te benoemen. Kies bijvoorbeeld de beeldtaal, want die is bijna afwezig in het gedicht (gebruik het beeld van "de hals"). Verder nog: door binnenrijm kan een gedicht ook aan subtiliteit winnen.
30-04-2017 13:19
Een aanklacht tegen onrecht vanuit het perspectief van een geblindeerd vertrek.

 

ik vind je lief

jij vind mij lief

weet ik

we zijn verliefd

soms op elkaar

 

ik ben de liefde van je leven

denk ik

jij de mijne

denk jij niet

wie weet

wie weet

 

we zijn niet niet elkaars geliefden

liever niet zelfs

daarvoor zijn we elkaar te lief

ík ben veel te lief

Lees verder
30-04-2017 20:43
Een caberetier zou er een mooi nummer van kunnen maken. Wat is er leuker dan de draak steken met lief zijn!
30-04-2017 18:03
Ik begrijp dat het lastig is om eigen gedichten in te schatten. De lichte verteerbaarheid, zoals Tom dat noemt, werkt het gedicht tegen, omdat het amper een indruk achterlaat. Waar het "vorige leven" de aandacht vast hield met spitsvondigheid (scherpte) en een eigen stem is deze hier afwezig. Ik hamer vaak op clichés, hetgeen niet betekent dat een gedicht geen enkel cliché mag bezitten, integendeel zelfs, want er zijn nou eenmaal thema's en (oer)beelden die onlosmakelijk met het leven verbonden zijn, alleen als geheel moet voor mij een gedicht iets nieuws te bieden hebben, niet iets wat ik al ontelbare keren eerder gelezen heb.
30-04-2017 13:17
Dat was zeker de bedoeling Tom, dank je. Dat, en spelen met de vele vormen van 'lief'.
Bekijk alle 11 reacties

Onvoorstelbare handoek, u lijkt wel een tasje

zachte leuke vriend van duf en hard papier

en waar blijft de wasverzachter hier?

vriend voor vrienden? 

het gaat de schilpad goed, want het is toch erg mooi om vruchten te pellen

"en de schilpadden kunnen het wel!"

want die zijn sterker, i.v.m

Lees verder
30-04-2017 19:06
Onnavolgbaar dit gedicht, wat nu eens geen compliment is. Het gedicht zou best kunnen werken, maar het is nog te veel een warboel. Probeer er een samenhangend geheel van te maken.

WAls gepromoveerd bioloog schrijf ik wal jwaren wekelijks een rubriek voor de kindersite "WApenfeitjes.nl." Mwawar gisterenwavond heb ik per ongeluk een fles port van de WAldi over het toetsenbord vwan mijn lwaptop gemorst wwawardoor wals ik de letter "wa" wawan wil slwawan steeds de letters "w" en "wa" tegelijk op mijn beeldscherm verschijnen

Lees verder
30-04-2017 16:08
Gerard, ik ben toch geen gepromoveerd bioloog!
30-04-2017 09:07
Ging een gedeelte van de port ook niet in jou?

 

hier heeft de maan jaren geschenen

tot zij verdween achter gordijnen

en geraniums verbleekten

 

de zuster komt langs met bloedwijn

en opium om samen te schuiven

getaoeëeerd en geschoren

haar kling als een orchidee in de tropen

Lees verder
30-04-2017 18:38
Dank je voor je reactie. Het is inderdaad een gedicht uit een serie, maar de gedichten staan wel op zich zelf.
30-04-2017 18:23
Een gedicht uit een reeks. Het zal waarschijnlijk nog sterker uitkomen als het compleet is.
28-04-2017 15:24
Dank je Stijn.
Bekijk alle 4 reacties

‘U bent al vroeg bezig, oom. Ik had eerst nog even willen stofzuigen.’

‘Laat maar een keertje, Winnie. Een weekje overslaan, dat overleef ik wel.’

‘Ja, dat is wel zo, maar u bent ook de jongste niet meer en ik heb beloofd goed voor u en voor tante te zorgen. Zoveel boeken, zoveel papier, dat geeft nu eenmaal stof en stof kan op je longen slaan

Lees verder
29-04-2017 20:46
Sterke spanningsboog in dit goede verhaal.
27-04-2017 11:22
Graag gedaan! De titel van het verhaal slaat ook op jouw schrijfkunst. Gouden handjes! Liefst 100 procent karaat. Je kent het zelf, jouw recept: door te sterk te kruiden en te veel vulmiddelen te gebruiken wordt het oog groter dan de maag en ontstaat het gevaar dat de lezer voortijdig uit gaat buiken. TE is je enige valkuil! Je hoeft alleen maar te schrappen. En terug te kijken of datgene dat je te berde brengt een relatie heeft met je onderwerp.
26-04-2017 20:40
Beste penvrienden,
Dank voor jullie waarderende woorden. Fijn om te lezen.

@Tom,
Je hebt gelijk Tom, de compositie is nog niet volmaakt. Het geldt voor al mijn verhalen. Ik loop er een aantal dagen mee in mijn hoofd, ik werk er een paar dagen aan en vervolgens publiceer ik het hier. Je geeft enkele uitstekende tips om er nog meer uit te halen. Veel dank daar voor.
Bekijk alle 6 reacties

er leven mensen in mensenmensen van alle delen van de dag in één mensmensen van verschillende talen spreken met één mondmensen uit een herinnering bewaard, verzameldmensen die hiernaast wonen maar ook elders bestaan onzichtbare mensen angstvallig achtergehoudenkleine mensen in grote mensenen soms daarin de grootste mensenmensen met verstrengelde vingers tussen wij en zijmensen in mensen zijn opgesloten tussen dikke murenterwijl mensen grenzen dwars door mensen snijdenen zo liters bloed op het straatbeeld lozen

Lees verder
25-04-2017 17:45
Ha Espunt, dank voor je reactie. Ik dacht er al aan om de regels over dikke muren en liters bloed weg te halen. Mijn uitgangspunt was juist de regel over grenzen snijden en de regels daarvoor bouwen daar naartoe. Hoewel de regel over grenzen snijden ook wel een afsluitende regel is die het gedicht (te) rond maakt. Ik ga even dubben.
25-04-2017 13:20
Mooi gegeven en goed neergezet. In de laatste vier regels sla je een nieuwe richting in. Ik zou het niet erg vinden als je die regels weglaat.

De vorst wilde niet komen dit jaar. De wereld bleef groen  Hero moest aan vroeger tijden denken. Het was al lang geleden, maar Hero was het nooit vergeten, die middag in de winter.De vorst had de gracht al stevig in zijn greep gehad, ook al had de vorstperiode net aangevangen. Er schaatsten mensen op het ijs van de gracht en er was geen gekraak te horen. Het leek safe

Lees verder
26-04-2017 10:15
Dank je Espunt. Je hebt gelijk wat betreft die tijden, ik hinkte op twee gedachten. Komt goed.
Wat betreft het plot. Daar heb ik vaak moeite mee.
25-04-2017 13:31
Lijkt me een kinderverhaaltje. De plot is niet zo overtuigend.
Je rommelt nogal met de tijden. Misschien alles maar in de OVT?

LAATSTE SESSIE

het is zo gesteld, dokter, herfst,

mijn voorbeeld  in werveling,

raakte verliefd op

stormen vernietiging, zomer

spreidde zich wellustig naakt, winter

versmolt aanminnig met de polen

en aarde, ach aarde, u weet het,

aarde is achterhaald, potsierlijk

onaanspreekbaar, hysterische

stemmen schreeuwen haar einde

en nu? ik heb plannen, planeten

op luttele lichtjaren van hier

ik vertrek, spoorloos, naar nieuwe

streken, zoals een dichter zei, niets

er is niets meer, hier, ik heb er

wel zin an, ja

 

Lees verder
25-04-2017 13:35
Intrigerend. Knap gedaan. In het begin wat cryptisch verderop vooral beeldend.

 

Ergens, op een berg in Frankrijk, staat een oud, groot huis. Het huis heeft een puntdak en heel veel ramen. Er is zoveel ruimte in het huis dat er wel dertig kinderen in zouden kunnen logeren. Maar de enigen die er wonen zijn Lisette en haar hond Igor.

Lisette is al oud. Niet dertig-oud, niet vijftig-oud, maar liefst ze-ven-tig-oud. Haar mooie witte haren zitten in een knot op haar hoofd

Lees verder
28-04-2017 03:52
Je combineerd goed, hoor. Liefs Alexander.
25-04-2017 13:45
De ingrediënten voor een smakelijk verhaal waar kinderen van zullen kunnen genieten worden op een veelbelovende wijze klaargezet. Ik ben alleen benieuwd of de obsessie van Joop met landen groter dan Duitsland nog een vervolg krijgt.
25-04-2017 11:19
eigenlijk lees ik hoofdzakelijk gedichten op literairwerk. Voor jou maakte ik een uitzondering :)
Het is een inleiding, dus ik weet nog niet goed waar je heen wil. Dat je kan schrijven weet ik al. En van show don`t tell hebben we allemaal wel gehoord, maar soms veeg ik daar ook mijn botten aan. toch (maar misschien is dat omdat het een inleiding is) vind ik hier soms iets te veel tell in terug, zeker als ik denk dat het voor kinderen van rond de 6 jaar bedoeld is. Bijvoorbeeld, Lisette is oud. Misschien is het dan leuker voor de kinderen dit te beschrijven? Ik ben wel benieuwd naar het hele verhaal :)
Bekijk alle 5 reacties

De witte wolken waaieren uiteen door de donker wordende achtergrond. Grijs en zwart komen dreigend aandrijven om de resten flarden wit te verdrijven.

De opstekende wind pakt de bomen bij de takken en laat ze zwieren, als in een dans. Een onheilspellende, dat wel. En houterig.

Enkele opgezwollen regendruppels spatten uiteen op de grijze grindtegels. Donkere vlekken

Lees verder
27-04-2017 20:45
Nee!!! Geen kliko. De volgorde veranderen is ook een goed idee. Maak er een verhaal a la Alice in Wonderland van. De dieren en de natuur laten praten in de stilte na de storm of zondvloed voor mijn part. Geen mens meer te bekennen. Ik verzin maar wat. Een kinderverhaal kan ook. Je hebt in elk geval (beeldend) gevoel voor sfeer en stemming. Dat kun je uitbuiten!
27-04-2017 20:14
Beste Tom,
Als ik meteen met de korstmos begin, daarna de situatieschets geef en vervolgens de vogel en salamander ten tonele laat verschijnen...
Of zal ik de kliko maar voor laten rijden?
27-04-2017 10:20
Om een lang verhaal kort te maken: je hebt er een rotzooitje van gemaakt.
Het eerste stuk is een eersteklas bloemlezing, opgetekend door een observator met gevoel en passie. Vanaf 'de voegen van de huizen' gaat het mis. De observator duikt weg, gaat randverschijnselen uitvergroten en verdwijnt onder een steen om alsnog een sprookje te fabriceren. Schrap de tweede helft en maak van het eerste stuk een poëtisch gedicht.
Bekijk alle 11 reacties

De eerste keer dat ik mij vrij voelde moet als foetus zijn geweest.

Voortdurend door een comfortabel klimaat omhuld.

Als ik mijn vingers strekte tegen het licht voelde ik mij een componist van energie.

Terwijl ik ritmisch door het vruchtwater van mijn moeder deinde.

 

Een dodelijke cocktail van slaap en spierverslappende middelen is mij zojuist

toegediend

Lees verder
25-04-2017 14:21
@Espunt. Of "een lichtflits tussen twee eeuwigheden duisternis," zoals Nabokov zei.
25-04-2017 14:20
Mooie reactie Stijn!
25-04-2017 13:56
Een witregel tussen begin en eind. Memento mori.
Bekijk alle 8 reacties

De werkelijkheid knaagt aan onze oevers gekarteld al onze randenzodat we ons aan elkaar snijden, en prikken, en geen ballon nog op gaat

Tot je dan jouw armen naar me uitstrekt, en zegt, kijk, dit is een bloem, neem de bloem Waarop mijn lichaam zachtjes zijn armen heft om toch maar niets te morsen

Lees verder
25-04-2017 14:25
Vind een lichaam dat armen heft niet eng hoor
25-04-2017 14:05
Hallo Espunt,
Als ik "ik" schrijf, dan leest het alsof de ik persoon het zelf wilt, alsof hij zelf beslist.
dat wou ik niet :)
25-04-2017 14:00
Ik vind een lichaam dat een arm heft wel erg horror. Waarom niet gewoon ik? Of heb ik iets gemist?
Bekijk alle 8 reacties

Ik slenter door de stad, die ik al ken van de schooltijd, alleen en moedeloos. Het weer is grijs, een druppel regen valt en een koude noordwestenwind komt me tegemoet. Terwijl ik aan het stappen ben komen er herinneringen naar onbeantwoorde en vervlogen liefdes in mij op. Het hunkeren naar een onbereikbare meisjes, de eerste kus jaren later en zoveel leuke herinneringen aan evenveel mooie vrouwen

Lees verder
25-04-2017 14:08
Je gaat naar kamagurka en je denkt aan al die mooie meisjes. probeer daar eens een verrassende link tussen te leggen zodat het verhaaltje toch een beetje body krijgt. De vaststelling dat de expo gesloten is, is dan een mooie metafoor voor al het moois dat aan je neus voorbij is gegaan.
21-04-2017 08:19
Ik ben het helemaal met Jan P eens. Ik zou zoveel mogelijk de woorden 'er' eruit filteren, ze komen heel vaak voor zonder dat ze een functie hebben. De slotwoorden zouden de clue moeten zijn, gaat het stuk over een theetje drinken?
18-04-2017 17:39
Bart Deleyn,

Schrijven is zorgvuldig formuleren. Vandale over Slenteren:
'lang­zaam (veel­al ook doel­loos) wan­de­len, zich lang­zaam lo­pend er­gens naar­toe be­ge­ven.'

De inhoud mag voor mij met meer pit - het blijft nu ondanks de zilte geur en de gure wind, te vriendelijk kabbelen.

Groet,

Het laatste wat er daar gebeurdewas dat er werd geleefdzegt Waldemarhet zijn de overleefde ogen die me wakker hieldeneen wolkkolom staat overtuigend in de luchttrots als een bavianenrotsen kaatst de zon weer van de overzeese koningvan het huis der leugenshet zijn die praatjes die mij wakker houdenik zou de offers willen helpen maar versaagin het alternatief van feiten betaal ik aan Warchild

 

Lees verder
15-04-2017 19:04
Dank je E.J.A. Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik ben het niet met mezelf eens, dus ook niet met jou, wat je vlaggen betreft.
Ik laat het bezinken.
Trots is natuurlijk een menselijke eigenschap, en daarom m.i. toch zinvol.
15-04-2017 19:00
Dank je Gerard
15-04-2017 17:27
Graag gelezen. Twee vlaggen.
Bekijk alle 4 reacties

 

 

Maar hoe kun je dat nou zo zeker weten?

vroeg je

geïntrigeerd

maar sceptisch

toen ik zei dat ik weer iemand uit een vorig leven tegengekomen was

Niets is zo makkelijk immers!

antwoordde ik

 

Kijk:

je voelt ogenblikkelijk dat je om die persoon geeft

tijdens het uitwisselen van de blikken

alsof..

Lees verder
19-04-2017 21:25
Bedankt voor het lezen, de reacties en de vlaggen!
Majke
18-04-2017 22:24
Speels. Paar vlaggetjes.
18-04-2017 16:15
Een verfrissende waterval van pretentieloze, heldere woorden met weggefilterde beelden. Ziehier de ultieme allesreiniger! 1 vlaggetje.
Bekijk alle 7 reacties

De ochtend van de vijfentwintigste april huurden Lars en Mads een scooter, waarmee ze rond het middaguur naar Kathmandu Tribhuvan International Airport zouden rijden. De scooter konden ze bij een dependance van het verhuurbedrijf op de luchthaven inleveren

Lees verder
16-04-2017 14:15
Uitgelaten!
13-04-2017 21:15
Een geologische deus ex machina.
13-04-2017 13:55
Ook nog ergens een klein vlaggetje geplant.
Bekijk alle 4 reacties

de duimen van de predikant te velde

sluiten ogen van de gesneuvelden

de lippen van de predikant te velde

prevelen woorden die verloren gaan

zijn zakken zijn gevuld met brieven

waarop niet meer geantwoord wordt

op een koppelslot leest hij

gott mit uns of dieu et mon droit

in de verte stukgeschoten kerken

de predikant te velde betreurt

de doden en zijn roeping

Lees verder
18-04-2017 15:17
Dank je voor je waardering, Stijn.
18-04-2017 15:11
Mooi gedicht!
16-04-2017 14:27
Dank je, Pieter.
Bekijk alle 8 reacties

De lente is nu echt begonnen en dat doet Het Genootschap zichtbaar goed. Op Joop na oogt iedereen frisser en vooral Adelheid verkeert in een verhoogde staat van beschikbaarheid

Lees verder
21-04-2017 12:05
Beste Marieke,
Dank voor je waarderende oordeel en, naar ik mag aannemen, de redactietip. Ook dit nieuws heb ik uiteraard direct binnen Het Genootschap verspreid. Opmerkelijk genoeg liet nu ook Joop al zijn twijfels varen. Jouw rode outfit deed voor hem de deur dicht, in dit geval dus open.
21-04-2017 12:02
Beste Pieter,
Mooie reactie. Ik heb hem uiteraard direct doorgestuurd. Iedereen verguld. Het Genootschap smacht naar erkenning, hoe klein ook. Ieder individueel succesje wordt stamtafelbreed gedeeld en geïnternaliseerd. Alleen Joop had wat twijfels. Dat Pieter zinde hem niet. Waarom niet gewoon Piet? Hij kondigde aan eerst nog wat antecedentenonderzoek te willen doen.
21-04-2017 08:34
Heel goed verhaal. Misschien duurt de eerste discussie een fractie te lang, maar ik ben er niet origineel zeker van.
Bekijk alle 6 reacties
Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door
Volg ons via